herbata biała

herbaty białe

Herbaty białe należą jeszcze do rzadko spotykanych i ekskluzywnych herbat. Ich szlachetny smak i aromat sprawia, że są szczególnie cenione przez koneserów. Biała herbata pochodzi z południowowschodniej części Chin – z prowincji Fujian. Obecnie poza Chinami białe herbaty wytwarza się także w Indiach. Herbata biała jest przyrządzana z pąków liściowych i młodych listków specjalnej odmiany herbaty chińskiej (Camellia sinensis). W czystej postaci jest produkowana w niewielkiej ilości i zapewne dlatego jest tak ceniona na całym świecie. Liście, a właściwie pączki tej odmiany zrywa się bardzo wcześnie, tj. wczesną wiosna, a następnie suszy się je metodą tradycyjną na słońcu, przez co fermentacja jest minimalna. Listki i pąki liściowe, w odróżnieniu od herbaty zielonej, nie są formowane, zachowując swój naturalny kształt. Białe herbaty często wzbogacane są smakowo owocowymi aromatami, a ich wypicie nadaje niemal mistyczny wymiar. Podobnie jak zielona herbata, zawiera polifenole i inne substancje wpływające korzystnie na zdrowie. Związki te zwalczają wolne rodniki, a tym samym spowalniają procesy starzenia. Biała herbata poza napojem jest wykorzystywana także w kosmetologii ponieważ rozjaśnia skórę i pomaga zwalczyć zmarszczki. Białą herbatę wykorzystuje się także w farmakologii z uwagi na fakt iż jej działanie wspiera układ immunologiczny. Biała herbata jest też bardzo pobudzająca. Mimo łagodnego smaku i aromatu zawiera w sobie sporo teiny. Jednocześnie doskonale nawadnia organizm (w przeciwieństwie do kawy) i stymuluje pracę mózgu. Ich spożywanie korzystnie wpływa na redukcję poziomu stresu i napięć Wbrew nazwie napój nie jest biały, ma barwę bladożółtą. Smak delikatny, pozbawiony goryczy.

herbaty białe

Reviewed by on .

Rating: 5 out of 5

    Show all 12 Result

    Show all 12 Result