Herbata – właściwości, rodzaje, historia

Zielona herbata – SKUTECZNY Środek Antyrakowy

Co najmniej jednej trzeciej wszystkich przypadków raka można zapobiec, a profilaktyka raka jest najskuteczniejszą strategią zmniejszania  zarówno nowych przypadków raka, jak i zgonów spowodowanych rakiem. Chociaż mówi się, że wiele środków zaradczych i naturalnych leków zapobiega śmiertelnej chorobie, niektórzy eksperci twierdzą, że zielona herbata jest dobra w zapobieganiu rakowi.

Zielona herbata jest produkowana wyłącznie z liści Camellia sinensis, które zostały poddane minimalnemu utlenianiu podczas przetwarzania. Legendarny napój w krajach takich jak Chiny i Japonia, odpowiada za 20% konsumpcji herbaty na całym świecie.

Może być konsumowany w postaci parzonego napoju z liści lub proszku (matcha) lub ekstraktu kapsułkowego. W niektórych krajach herbata jest stosowana jako suplementy diety. W Chinach zastosowanie lecznicze tej herbaty sięga 4700 lat temu.

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci zielona herbata była przedmiotem wielu badań naukowych i leczniczych w celu ustalenia obszaru jej długo oczekiwanych korzyści zdrowotnych, a niektóre dowody sugerują, że osoby regularnie pijące herbatę mogą mieć mniejsze ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych rodzajów raka .

Główne aktywne składniki tej herbaty obejmują związki polifenolowe, takie jak epikatechina, epigalokatechina (EGC) i epigallokatechina-3-galusan (EGCG), z których wszystkie mogą być odpowiedzialne za działanie przeciw – rakotwórcze i przeciw mutagenne działanie zielonej herbaty. Pozostałe polifenole w tej herbacie obejmują flawanole oraz ich glikozydy i depsydy, takie jak kwas cholorogenny, kwasy chinowe, karotenoidy, trigalloiloglukoza, lignina, białko, chlorofil, minerały (glin lub mangan, w zależności od zawartości gleby), kofeina i bardzo mała ilość metyloksantyny. Przeciwutleniacze zielonej herbaty, zwane katechinami, usuwają wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA i przyczyniać się do usuwania komórek rakowych, zakrzepów krwi i miażdżycy.

Wykazano, że polifenole w tej herbacie są silnymi przeciwutleniaczami o właściwościach przeciwnowotworowych. Przeprowadzono badania na ludziach dotyczące farmakokinetyki polifenoli w tego rodzaju badaniach. Dowody sugerują, że połknięte polifenole i ich metabolity odgrywają rolę w działaniu przeciwko nowotworom żołądkowo-jelitowym.

Najnowsze badania pokazują, że pijąc 6 filiżanek zielonej herbaty lub jedną matchy dziennie, minimalizują zachorowanie na:

raka jamy ustnej

raka prostaty

raka wątroby

raka płuc (dla ogólnej populacji)

raka jajnika

Umiarkowane spożycie zielonej herbaty (3-9 filiżanek dziennie lub jednej filiżanki herbaty matcha) jest ogólnie bezpieczne. Osoby o znanej alergii / nadwrażliwości na kofeinę unikać zielonej herbaty. Ogólnie efekt stymulujący tej herbaty jest znacznie mniejszy niż w przypadku kawy. Jednak kobietom w ciąży, matkom karmiącym i pacjentom z chorobami serca zaleca się unikanie lub ograniczenie spożycia tej herbaty do 3 filiżanek dziennie.